PRIMJERI NAJBOLJIH PRAKSI: NVO za zaštitu životne sredine protiv neplanskog razvoja, Belgija

Da bi pokazali kako učešće javnosti može poboljšati donošenje odluka u oblasti zaštite okoliša, CO-SEED tim je prikupio primjere najboljih praksi iz cijelog svijeta. U nastavku teksta pogledajte jedan od nekoliko primjera koje ćemo predstaviti:

Lokalno stanovništvo mora imati riječ u razvoju svoje okoline.

Razvoj industrijske zone trebalo bi da bude u skladu s programom opštinskog planiranja. Međutim, u jednoj belgijskoj opštini ukinut je program opštinskog planiranja a da umjesto njega nije stupio na snagu novi odgovarajući dokument. Istovremeno, opština je odobrila razvoj industrijske zone.

Inter-Environnement Wallonie, krovna nevladina organizacija za zaštitu životne sredine u dijelu francuskog govornog područja Belgije, pravno je osporila uredbu o ukidanju programa planiranja s obrazloženjem da to predstavlja pogoršanje proceduralnih garancija i stoga kršenje obaveze Belgijskog ustava za pravo na zaštitu zdravlja životne sredine. Konkretno, lokalni stanovnici: 1) ne vide da se ovo područje razvija u skladu s relevantnim standardima i propisima; 2) nijesu dobili procjenu uticaja na životnu sredinu programa na odnosno područje; 3) nemaju riječ kada je u pitanju način na koji će se ovo područje razvijati.

Sud je utvrdio da je prije donošenja uredbe o zoni industrijskog razvoja trebalo postupati u skladu s programom opštinskog planiranja za cijelo područje. Ova se usklađenost mora pokazati, između ostalog, putem proceduralnih koraka, kroz procjenu uticaja na životnu sredinu. Stoga je Sud obrazložio da postupak procjene uticaja na životnu sredinu koji ispunjava zahtjeve EU Direktive o procjeni utjicaja na životnu srednu i Aarhuške konvencije nije održan i zahtijevao je ispravljanje tih nedostataka.